maart 1, 2019

Wat doet een Health & Wellness Coach?

Share this


Misschien komt je volgende situatie je bekend voor:

Je huisarts heeft je bloeddruk gemeten, je gewogen, naar je hartslag geluisterd en gezegd dat je in oke conditie bent. Maar hij heeft niet gevraagd naar je stress level, hoe vaak je sport en wat je eet. Toen je hem vertelde dat je slecht slaapt en dat je huid opeens heel vettig was, kreeg je een recept voor een slaappil en een verwijzing naar de dermatoloog.

Je voelt je gefrustreerd. Je bent dan volgens de dokter gezond en je hebt niets chronisch onder de leden, maar je bent vaak moet, niet gemotiveerd en je zit niet lekker in je vel. Je wilt je beter voelen, maar je weet niet hoe.

Je vraagt je af hoe je beter kan slapen, gewicht kan verliezen, anders kan gaan eten en dat alles in combinatie met je drukke leven, je financiële situatie, je omgeving, je gezin.

Hier komt de Health & Wellness Coach om de hoek kijken. In mijn werk overbrug ik het gat dat er ontstaat tussen je eigen dagelijkse leven en dat wat de dokter je net verteld heeft.

Bij wellness dacht ik in eerste instantie aan een spa en sauna. Dat is voornamelijk de associatie die we hier in Nederland hebben bij de term ‘Wellness’.

Dat is niet helemaal wat ik bedoel.

Ik ben niet iemand die je helpt bij je gezondheid en hoe je het beste gebruik kan maken van de sauna.

Bij de term gezondheid heb je vast wel een beeld. Je hebt een goede gezondheid of een slechte gezondheid. Dat kan je laten meten en testen, door bloeddruk, hartslag, bloedtest en nog een aantal andere dingen. Als dat allemaal op orde is, dan kan je redelijk zeker zijn dat je je “mortal contract” weer met een jaartje verlengd hebt. Ai, dat klinkt best eng. Maar gezondheid is echt een kwestie van leven en dood.

Bij de term Wellness komen er wat andere aspecten kijken. Het is ook lastiger te duiden of te testen en er zijn meerdere componenten tegelijk die van invloed zijn.

Als je aan de experts vraagt: “Wat is wellness?” dan kom je uit bij zes verschillende, meer specifieke vormen van wellness.

  1. emotioneel
  2. sociaal
  3. spiritueel
  4. intellectueel
  5. omgevingsgericht
  6. fysiek

Al deze vormen vloeien in elkaar over, en dat maakt het soms zo lastig om er eenduidig je vinger op te leggen. Maar…het goede nieuws is dat je veel kan doen om je eigen gevoel van wellness te verbeteren.

Deze lifestyle veranderingen hebben tijd nodig en vragen ook inspanning en actie. Geen quick-fix, geen crash dieet.

Een Wellness Coach werkt met jou samen om te bepalen hoe je het beste een gezondere lifestyle kan hebben, die bij jou past. In jouw leven.

Groetjes,

Roos


Tags


You may also like

Lid van de 5 AM Club, hoe dan?

Lid van de 5 AM Club, hoe dan?
Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}