februari 26, 2019

Healthy op reis

Share this

Goed voor jezelf zorgen als je gaat vliegen met een top vliegtuigsalade recept.

Vliegen en dan vooral lange vluchten kunnen echt een aanslag zijn op je gezondheid. 

Iedereen kent wel de verhalen dat je geheid ziek wordt, als er iemand in het vliegtuig zit die aan het hoesten en proesten is. Verkouden worden van de airco en de griep krijgen van je mede passagiers. Doemscenario’s.

Omdat ik regelmatig lange vluchten maak, weet ik als geen ander wat je allemaal kan doen om de tijd dat je in het vliegtuig zit zo aangenaam en ‘healthy’ als mogelijk te maken. Voorzover dat kan natuurlijk, want vliegen blijft een niet echt gezonde bezigheid, al is het alleen maar de hoeveelheid straling boven in de lucht en de eventuele jetlag naderhand. 

Begin bij het begin. Doe niet als ik gisteravond, maar pak je koffer ruim van te voren in. Iedere keer neem ik me dat voor, maar het gebeurt toch vaak dat ik de avond van tevoren alles inpak. Nu levert mij dat geen stress op omdat ik precies weet wat ik mee neem voor welke trip. Dat scheelt. Maar toch is het relaxter om de avond voordat je vliegt echt goed en lang te kunnen slapen. Hoe fitter je het vliegtuig instapt, hoe beter je er ook weer uitkomt.

Ik heb een paar vaste routines en vaste dingen die ik meeneem en dat maakt het reizen veel aangenamer.

Normaal vloog ik altijd in mijn dagelijkse outfit, maar sinds kort heb ik mezelf een soort “chique” versie van een lounge outfit cadeau gedaan. Iets waar je je ook in het openbaar mee kan vertonen, zullen we maar zeggen. Taupe kleurig van een wolmix. Met een jasje erover en een mooie shawl helemaal dressed en niet té. Wat een verademing is dat!
Goede kleren om in te vliegen dus. Zeker niet te strak en oncomfortabel. Dikke sokken, schoenen die losser kunnen, want je voeten zwellen altijd op.

Vliegtuigeten is nooit iets wat ik zelf zou kiezen. Maar go with the flow, en roeien met de riemen die je hebt. Echt veel geven ze je nooit en al helemaal niet op lange vluchten. Alle snacks tussendoor zijn super zoet, enorm bewerkt of alleen maar bestaande uit koolhydraten (pizza’s, wraps etc). Wat echt een top salade is om mee te nemen is de volgende. Je kan kiezen of je die de avond van tevoren maakt of ’s morgens net iets vroeger opstaat en alles snijdt.

Kook de avond van tevoren 4 eieren zoals jij ze het lekkerste vindt.

Snij een half bakje cherry tomaten doormidden.

Een halve komkommer in blokje,

Een hele rode paprika in stukjes.

Feta naar smaak, ik hou van veel stukjes feta 🙂

Heb je nog groenten liggen als wortel, doe die er vooral doorheen. Het enige wat niet echt goed houdt is avocado. Dat wordt echt een papje. 

Hussel alles behalve de eieren door elkaar. Zout, peper, citroensap en olijfolie erdoor. 

Doe alles in een bakje en leg de eieren in partjes op. 

Zorg dat je bakje goed afsluitbaar is EN doe er een plastic zak omheen. 

Zo is je salade handbagage proof!

Je kan altijd een klein vorkje meenemen of je houdt gewoon het bestek van de vliegtuigmaaltijd achter. 

Toen mijn kids nog klein waren nam ik altijd een doosje gekookte eieren mee die ze zelf mochten pellen in het vliegtuig en paprika en komkommer in reepjes. 

Tijdens de vlucht drink ik nooit iets anders dan water. Heel soms thee, maar die is meestal zo zwart als koffie dat ik meteen al spijt heb als ik één slokje neem.

Als je naast de salade ook de vliegtuigmaaltijd neemt, en kan kiezen voor “chicken or pasta” kies dan de chicken variant. Dat is altijd iets van kip, groente, rijst of aardappel. Laat die rijst of aardappel in het bakje liggen en neem de rauwkost, de groente en de kip. Het stukje kaas kan je in stukjes over je salade breken en het broodje, toetje en cracker eet je niet op. Ben je bang dat je het daar niet op redt? Vraag dan met je liefste glimlach om nog een tray. Lukt bijna altijd!

Verder neem ik in een apart etuitje mee: m’n lippenbalsem, dagcrème, handcrème, oordopjes en oogmasker. 

O ja, een extra dekentje of iets warms neem ik ook altijd mee. Zeker nadat ik een paar keer het zo enorm koud heb gehad. Altijd waar ik zat, was de airco net van slag. 

Op m’n telefoon heb ik een mediatie app (van Michael Pilarzcyk) met mooie relaxte muziek waar ik naar luister als ik in het vliegtuig aan het werk ben. Zoals nu, tijdens het schrijven van dit blog vlieg ik ergens boven Amerika op weg naar Atlanta. 

De perfecte snack zijn nootjes en eventueel gedroogd fruit zoals mango of abrikozen. Ook een appel is echt heel handig om mee te nemen. Die moet dan wel weer op zijn, voordat je aankomt 🙂

Blijf bewegen terwijl je vliegt. Rek en strek oefeningen, Je schouders draaien, je nek, je heupen, je benen. 

Je kan extra vitamines nemen als je je een beetje gammel voelt terwijl je het vliegtuig instapt. Ik neem dan extra glyconutrients, anti-oxidanten, multi-vitamines en groene superfoods poeder. 

Veel water drinken, lekker ontspannen en gebruik de tijd in het vliegtuig om iets leuks of iets nuttigs te doen. Creëer in plaats van consumeer. Zo las ik laatst een blog van Eelco de Boer. Hij zag mensen in Business Class altijd aan het werk zijn, iets lezen, schrijven of iets creëren en de mensen in economy class hun tijd uitzitten en films kijken. Dat deed ik vroeger ook altijd, maar nu vind ik het heerlijk om me terug te trekken in mijn eigen bubbel met m’n muziekje in mijn oren en mijn laptop of m’n journal. Love it. 

Doe dus iets waar je blij van wordt in het vliegtuig. Gebruik je tijd, leer iets, lees iets, creëer iets en maak er het beste van. Een positieve vibe helpt enorm. Op deze manier vliegt de tijd, en voel jij je helemaal ok als je landt!

Succes ermee

Groetjes,

Roos


Tags


You may also like

Lid van de 5 AM Club, hoe dan?

Lid van de 5 AM Club, hoe dan?
Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}