maart 1, 2022

Lid van de 5 AM Club, hoe dan?

Share this

Maandagmorgen opstartproblemen? “If you snooze you lose”.

Waarom je in het weekend beter niet kan uitslapen. Maar ik het wel doe…

Morning! Ging vanmorgen je wekker terwijl je nog in een heldhaftige of wellicht surrealistische droom zat? 

Had je toen het gevoel dat je eerst koffie nodig had om überhaupt op te starten?

Dan heb ik een tip voor je om je uren zo uit te tellen van te voren, dat je niet het gevoel hebt dat er een vrachtwagen over je heen gereden is, zodra je het  ‘beep,beep,beep’ van de wekker hoort. 

5 AM Club

Afgelopen week heb ik geëxperimenteerd met het vroeger opstaan dan normaal. Uit een soort solidariteitsgevoel met m’n Lief,  maar ook omdat ik altijd met een mix van ongeloof, verbijstering en bewondering luisterden naar mensen die zeiden te floreren bij het opstaan om 05:00 uur. En het leek me wel stoer om te kunnen zeggen: “Ik ben lid van de 5AM Club.” 

Lekker belangrijk overigens, not. Maar wel een experiment waard.

Je kent dat wel, je hoort er iets over, je leest er een boek over, bijvoorbeeld de Miracle Morning, en denkt; “Yeah, right… echt niet voor mij dus.”

Net zoiets als koud water zwemmen, denk ik dan. Dat begint ook met het nemen van een beslissing om het gewoon een keertje te doen. Wat ik deed vorig jaar.

Back to the early morning en het laten slagen hiervan. 

Er is zoiets als een speciaal blokje van 90 minuten tijdens je slaapritme. In die 90 minuten ga je door diverse slaapfases heen: 

  • sluimer
  • lichte
  • diepe
  • remslaap

Die blokjes herhaal je steeds.

Je voelt je het meeste uitgerust aan het einde van de 90 minuten. Die laatste fase lijkt het meest op wanneer je wakker bent. 

Als je ergens midden in dat blokje van 90 minuten wakker wordt gemaakt door de ‘beep,beep,beep’ dan heb je dus dat ‘crushed by a vrachtwagen gevoel’. Een gevoel van ‘Waar ben ik? Welke dag is het? Whut happened? 

Dit wordt ook wel slaapinertie genoemd. 

Als je dus weet dat je om 7:00 wakker moet worden, dan kan je dus het beste terugrekenen in blokjes van 90 minuten om zo te bepalen hoe laat je naar bed moet gaan. 

Van jezelf weet je wel of je binnen tien minuten slaapt of nog een tijdje ligt te relaxen voordat je echt in slaap valt.

Voorbeeldje:

23:30 ogen dicht 

01:00 eerste blokje            22:00 eerste blokje 

02:30 tweede blokje          24:30  tweede blokje

04:00 derde blokje            02:00 derde blokje

05:30 vierde blokje            03:30  vierde blokje

07:00 vijfde blokje             05:00 vijfde blokje

En zo kan je dus zelf uitkienen hoe je je fris en fruitig kan voelen zodra je wekker gaat. 

En omdat je lijf heel erg houdt van routines en vast ritmes is dus uitslapen in het weekend een ontregeling van de regelmaat….dus….dan ligt  dat typische maandagochtend gevoel op de loer.

Tip….wil je beter gaan slapen…dan zou een vast tijdstip van gaan slapen en opstaan dus het meest ideale zijn.

Maar wat is er nou heerlijker dan juist geen wekker hebben op de zaterdagmorgen, lekker snoozen en doezelen, krant lezen op bed, eerst warm water met citroensap, een bakje blauwe bessen met passiefruit en vervolgens een Latté met verse geitenmelk van de boer? Blauwe lucht en zon door het raam, klassiek muziekje op de achtergrond en vooral niets moeten…

Enfin, zoek lekker je eigen balans, jij weet wat goed voor jou voelt. 

Veel mensen hebben alleen het contact met hun lijf een beetje verloren, weten niet meer  helemaal wat ze nou voelen. Hoe hun lijf zou moeten voelen? Nemen genoegen met pijntje hier, kwaaltje daar. “Ach, dat hoort bij het ouder worden”, hoor ik vaak. 

Maar als jij dat nou niet wilt, dat pijntje hier, kwaaltje daar. Als jij wilt weten wat je kan doen om te voorkomen dat die pijntjes en kwaaltjes gaan komen. Als jij ook wilt weten wat je aan reeds aanwezige ongemakken kan doen, dan is een Food & Health Consult misschien een ideetje. Als cadeautje aan jezelf, of aan iemand anders.

Ik help iedere week weer zoveel mensen aan inzichten en vooral praktische tips en tricks dat ze meteen aan de slag kunnen. Je hoeft niet te wachten op de ongemakken. Je kan er ook iets van te voren aan doen!

Voor 175 euro weet je hoe de vlag erbij staat, aan welke knoppen je moet draaien, wat je moet eten, welke supplementen je kan nemen, welke affirmaties goed voor jou zijn en welke bloesemremedies speciaal voor jou je emotionele gemoedsrust optimaliseren en allemaal om ervoor te zorgen dat het leven prachtig blijft.

Tot snel in Vreeland, maak ik een Crazy Coffee voor je, (hoeft niet met geitenmelk :-).


Tags


You may also like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}