januari 24, 2022

Mr. Best Price bleek een grote oplichter te zijn met gouden tanden en een big smile.

Share this

Back to the Carib. Union Island, Grenadines. Jaartje of vijf geleden. (mocht je info willen over een Food & Health Check, scroll dan meteen naar beneden.)

Zodra je ergens een baaitje binnenkomt tuffen met je zeilboot, dan komen de locals in actie.

De meeste aftandse bootjes met een buitenboord motor uit het jaar Kruik, komen op je af en de eerste heeft meestal beet. 

Dit overigens alleen in het zuidelijke gedeelte van de eilanden reeks. Aan de bovenkant, vanaf Martinique is er teveel Europese steun, daar gaat het te goed. 

En loont het kennelijk niet om aan Cruisers, de lokale waar te verkopen. Totale different attitude in ondernemerschap.

Als je ergens in de BVI (British Virgin Islands) aan een mooring ligt, dan WIL je juist dat iemand je vers brood, koud bier en bananen komt aanbieden. Ook al weet je dat je daar x3 voor moet betalen. Soit, als jij maar niet die dinghy in het water hoeft te takelen, buitenboordmotor proberen te starten, waar leg je aan aan land? Waar is überhaupt een winkeltje. Maar dat terzijde.

Union Island is mijn all time favorite.

Boven Grenada, onder St. Lucia. 

Net daarbuiten heb je Tobago Keys, een soort samenstelling van kleine onbewoonde palmeilanden en een rif waar het goed snorkelen is. 

Om je heen een grote hoeveelheid zeeschildpadden, wuivende palmen, overal Caribische muziek uit krakerige speakers, zuurstok roze huisjes en big smiles. En altijd….harde wind.

Carib = steady windje 5 zeker, als het niet meer is. 

Wij wilden voor anker maar hadden diesel nodig. Ook op een zeilboot is dat wel handig. Al is het maar voor de generator = stroom = ijsblokjesmachine = super essentieel voor de G&T.

Mr. Best Price, amahoela.

“Yo man! How are you?!! You need help? Bananabread, fresh fish, coconut, diesel?”

Een enorme fel gekleurde speedboat met lekkere boom-boom beat komt langszij. In mega grote kleurige letters op zijn boot “Mr Best Price”. Een zweempje wietlucht hangt om die boot, lachende gouden tanden, lange dreadlocks en zeer wel doorvoed, deze Mr Best Price.

Diesel tanken is altijd een mega hassle. Zeker als je behoorlijk diep steekt bij de kiel. Dus hulp in de vorm van jerrycans die naar de boot werden gebracht, terwijl wij daar eens relaxt naar keken en genoten van een eerste roseetje, klonk heel aangenaam.

Ik heb zelf nl bij St Barth in Gustavia de mega hitte met 20 liter jerrycans heen en weer moeten lopen van de pomp naar de boot omdat we niet dichtbij genoeg konden komen. En dat om een tank voor 500 liter te vullen. Niet echt een grapje bij 35 graden uit de wind.
Dus dit zag ik zeker wel zitten.

“How much is it?” dat vroegen we dan nog wel. Zoveel Caribische dollars per gallon ratelede hij met een zwaar accent tussen de beatbox tunes door. Tja, dan ben je ook even niet alert om dat juist door te rekenen naar Euro’s en liters. Ongeveer zo en zo, denk je dan. Fout!

In mijn begin Carib dagen heb ik op deze manier ooit eens omgerekend 80 euro voor een verse tonijn betaald. Ik zie nog die grote smile van ‘Santa’ in Marigot Bay, St Lucia toen hij heugwiegend op het achterdek de vis schoonmaakte. Echt vet genaaid toen. Mezelf geruststellend; “Bij de visjuwelier in Blaricum, was het vast veel duurder voor een hele vis.”

Of 15 euro voor kruiden kettinkjes op Grenada. Ook er enorm serieus ingeluisd. Die heb ik overigens nog steeds. En ze ruiken heerlijk. 

Back to Union Island. Wij dachten dus helemaal alles voor elkaar te hebben. Echt wel onderzoek gedaan te hebben, uitgaande van de goedheid van de mens. Helemaal happy de peppy met volle tanks, vers bananenbrood en wat mega passiefruit. Yummie!

Vet genaaid.

Tot wij de volgende dag aan land gingen en nietsvermoedend langs het lokale benzine station liepen. “Ho, stop, wat hebben we die  Mr Best Price gisteren betaald?’

Het getal op de roestige pomp was by far niet in de buurt van wat die reggae gast ons gisteren had laten betalen.

We begrepen helemaal dat je voor het heen en weer brengen per boot, het gemak, het comfort extra betaalt. Maar dit verschil was ronduit outrageous!!

Niet een beetje genaaid, maar driedubbel vet opgelicht. Met grote glimmende witte en gouden tanden. Weet nu waar die gast dat van betaalde.

Maar dan? Hoe haal je verhaal?

In the back of your mind denk je : “Die gasten hebben vast messen, zijn agressief, laten je boot ‘s nachts zinken, maar je roer onklaar…”

Toen was ik nog enorm in de conflictvermijdende, confrontatie uit de weg aan modus, dus liet het een beetje aan ‘de man’ over. Inmiddels zijn die dagen voorbij en sta ik aardig zelf mijn mannetje. Ha!

Hij heeft in niet mis te verstane woorden die grote reggae gast duidelijk gemaakt dat er een groot deel van het geld terug moest komen, anders zou hij wel eens Mr Best Price op alle zeilers en cruiserssites en alles wat online te vinden is over Union Island ontmaskeren als oplichter  en hij zou ‘completely out of business’ zijn, want wij hebben veel zeilvrienden en connecties. Puh!

Uiteindelijk heeft de big guy kokosnoten voor z’n geld gekozen en kwam er een groot gedeelte terug.

Die nacht heb ik wel wat onrustig geslapen daar ik een beetje angstig was dat de matties van de dreadlock guy even eens eventjes wat spulletjes aan boord zouden komen verdonkeremanen. Niets van de alles.

Eind goed, al goed, en we cruisten nog lekker verder over de turquoise blauwe golfjes richting Tobago Keys, waar we ons anker uitgooiden in het helder witte zand. 

Lekkere Caribische  vibes in een grijzig Nederland in januari.

Fijne dag!

Roos

PS mocht je een keertje geïnteresseerd zijn waar je eigenlijk staat qua gezondheid en of het zinnig is om preventief iets bij te sturen? En wat moet je eten dan? Weet dan dat ik met veel plezier Food & Health Consulten doe in het altijd pittoreske Vreeland (vlakbij Amsterdam)

Antwoord op:
Hoe zuur ben je eigenlijk?
Hoe is het met je lever, nieren, longen?
Handig om iets aan je cardio te doen?
Ondanks de bruistabletten nog steeds een tekort aan Vit C.

Als je ergens zou willen beginnen met iets te veranderen is het wel handig te weten waar je moet beginnen?
Hormonaal, spijsvertering, ontgiften of emotioneel. 
Investering in jezelf, een bescheiden 175 euro voor onschatbare informatie over je gezondheid.
Meer weten, zie hier  https://roosvanmonsjou.nl/health-check-scans/food-health-consult/


Tags


You may also like

Lid van de 5 AM Club, hoe dan?

Lid van de 5 AM Club, hoe dan?
Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}